Zelf een raam in uw deur plaatsen

Ruit in een deur

Klussen die op het eerste oog ingewikkeld lijken, kunt u laten uitvoeren door een professional, maar u kunt zelf ook een flink eind komen. Wilt u een raam plaatsen in uw deur, dan legt Kwieq u met een duidelijk stappenplan uit hoe u dit het beste kunt aanpakken. Bovendien vertellen we u er meteen even bij hoe u deze deur vervolgens op een goede wijze schildert en lakt. De vakkundige klusjesman, dat bent u zelf!

Benodigdheden

 • Schroevendraaier
 • (Flexibele) kit
 • Verstekzaag, -geleider of -bak
 • Verf
 • Lak
 • Schuurpapier

Stap 1: deur losmaken

Om een nieuwe glazen plaat te plaatsen in uw deur, begint u met het verwijderen van de deur uit de opening. Dit doet u door de deur uit de scharnieren los te maken met behulp van een schroevendraaier.

Stap 2: deur op de grond leggen

Daarna legt u de deur plat op de grond, zodat u in de sponning een flexibele kit aan kunt brengen. Deze is belangrijk omdat u er het glas op een stevige wijze door in kunt drukken.

Lees verder

Tips bij de voorbereiding van het glas zetten

Voorbereiding glas zetten

Wilt u zelf glas zetten in uw woning, dan is het goed om u op een degelijke wijze voor te bereiden. Zo komt u beslagen ten ijs en weet u zeker dat u het glas op een verantwoorde wijze zet. Glas zetten is een precisieklus, waarbij u zich bovendien lelijk kunt bezeren. Lees onderstaande voorbereidende tips van Kwieq wanneer u bezig gaat met glas zetten.

Werken met handschoenen

Om te beginnen is het erg belangrijk om altijd te werken met handschoenen. We zeiden het zojuist al even, maar u kunt zich goed bezeren bij het zetten van glas. Met degelijke handschoenen geeft u uw handen de beste bescherming tegen scherp glas, waardoor u risicoloos kunt werken.

Kozijn leegmaken

Heeft u uw werkhandschoenen aan, dan kunt u beginnen met het klaarmaken van het kozijn voor het plaatsen van uw glas. Zorg er uiteraard voor dat het kozijn helemaal leeg is en dat er geen voorwerpen in de buurt zijn die een obstakel voor uw werk kunnen zijn. Indien mogelijk kunt u nu het raamwerk uit uw kozijn verwijderen, waarna u het op een werkbank legt waarop u dit kunt vastzetten.

Lees verder

Hoe houdt u uw ramen schoon?

Ramen onderhouden

Wie wil dat nou niet, van die mooie glanzende ramen zonder strepen? Er zijn veel middeltjes en trucjes zodat u dit ook kunt krijgen. Vooral na dikke regenbuien zijn uw ramen snel weer smerig. Door af en toe uw ramen te onderhouden, houdt u ze schoon. Maar wat zijn nu de beste middeltjes om dit voor elkaar te krijgen?

Schoonmaak middelen

Er zijn heel veel verschillende soorten middelen waarmee u uw ramen kunt schoonmaken. Hier heeft u een lijstje met verschillende manieren om een sopje te maken om uw ramen goed schoon te krijgen.

 • Water met zout
 • Water met een paar druppels afwasmiddel
 • Water met ammoniak
 • Water met een aantal druppels allesreiniger
 • Water met een scheut spiritus
 • Water met een beetje shampoo
 • Water met glansspoelmiddel voor de afwasmachine

Lees verder

Wat zijn de kosten voor dubbelglas zetten?

Dubbel glas

Denkt u erover na om van enkel glas over te gaan naar dubbel glas, dan is dat een slimme zet. Door de betere isolerende werking van het dubbel glas zult u besparen op uw energiekosten. Bovendien heeft u minder last van geluiden van buiten. Echter: wat kost dat precies? Kwieq geeft u een handig overzicht van de gemiddelde kosten voor de plaatsing van dubbel glas.

Kostenplaatje

Wilt u dubbel glas laten plaatsen? Dan dient u rekening te houden met prijzen van 20 euro tot 40 euro per m2. Dit zijn de kosten voor het glas, maar de verwijderingsbijdrage, plaatsingskosten en energietoeslag zijn hierbij niet meegenomen. Het is essentieel om deze klus uit te laten voeren door een specialist, omdat de vakman verstand heeft van de plaatsing van glaswanden alsmede van de beste wijze van isoleren. Daarnaast geniet u mee van garantie. De plaatsingskosten voor dubbel glas liggen doorgaans tussen de 50 en 100 euro per m2. Het is belangrijk om goed met de vakman te overleggen over de precieze kosten. Er bestaat namelijk een kans dat deze u extra geld laat betalen voor de verwijderingsbijdragen of energietoeslagen.

Voordelen dubbel glas

Wanneer u dan dubbel glas heeft laten plaatsen, geniet u mee van handige voordelen, waardoor het investeringsbedrag zichzelf snel terugverdient. Zie de voordelen hieronder:

Lees verder

Stappenplan voor glas zetten

Stappenplan glas zetten

Glas zetten is een secure klus, die u het beste kunt overlaten aan een professional. Bent u echter een ervaren doe-het-zelver en wilt u wel eens weten hoe u uw eigen glas kunt zetten? Kwieq helpt u met een eenvoudig stappenplan, waardoor u gemakkelijk zelf uw glas kunt plaatsen.

Stap 1: glasplaat verwijderen

De allereerste stap die u zet is het verwijderen van de glasplaat. Draag hierbij goede handschoenen van bijvoorbeeld dik leer. Zo voorkomt u dat u uw handen bezeert, waardoor gevaarlijke situaties niet de revue zullen passeren. Zorg vervolgens dat u begint met het weghalen van de grootste stukken. U haalt de latjes die het glas aan de sponning verbinden weg en zorgt ervoor dat de kitrand (aan de buiten- en binnenzijde van de sponning) adequaat wordt verwijderd. Hiervoor kunt u een scherp stanleymes gebruiken.

Na het verwijderen van de kit kunt u met een scherp plamuurmes onder het latje gaan en lat na lat losmaken. Hierna haalt u de kleine glasrestanten uit de sponning, wat u doet door het glas stevig vast te houden en het niet te laten schuiven. Na verwijdering van het glas maakt u de sponning schoon met een plamuurmes.

Lees verder

Wat is glas-in-lood isolatieglas?

Glas-in-lood

Glas-in-lood is een mooi materiaal, wat ervoor zorgt dat u een klassiek element toevoegt aan uw woning. Het grote nadeel aan glas-in-lood is echter lange tijd geweest dat het materiaal slecht isoleerde. Tegenwoordig maken steeds meer glaszetters daarom gebruik van glas-in-lood isolatieglas. Kwieq legt u uit wat dit inhoudt.

Definitie glas-in-lood isolatieglas

Glas-in-lood isolatieglas is simpelweg een combinatie van glas-in-lood en isolatieglas. De specialisten achter dit glas maken bij het inbouwen van dit glas-in-lood gebruik van lood in een zogeheten y-profiel. Wat dat is? Zo’n y-profiel valt samen te vatten als een randprofiel wat de vakman tussen de afstandhouders in de dubbele spouw van het isolatieglas bouwt. Op deze manier wordt het glas-in-lood ertussen geklemd. Het grote gevolg is dat het glas-in-lood zo geen contact meer kan maken met de buitenruiten, zodat deze beter isoleert.

Lees verder

Ben ik verzekerd voor de reparatie van een ster in mijn ruit?

ster ruit

Een sterretje in de vooruit van de auto krijgen is erg vervelend, maar het is loont om er direct iets aan te laten doen. Anders kan het sterretje uitgroeien tot een barst, waarvoor u een hoger bedrag aan reparatiekosten betaalt. Echter: wie verzekert de reparatiekosten van het werk van de glaszetter? Kwieq legt u er alles over uit.

Type verzekering

Heeft u een sterretje in de voorruit van uw auto, dan wordt dat in de meeste gevallen gedekt door uw autoverzekering. Dit hangt echter af van de aard van uw autoverzekering. Heeft u gekozen voor een uitgebreid pakket, dan zal deze verzekering uw reparatie sneller vergoeden dan wanneer u slechts een basisverzekering heeft. Raadpleeg de voorwaarden van uw verzekering voor de zekerheid. Indien u geen verzekering heeft, zult u zelf voor de kosten moeten opdraaien.

Lees verder

3 tips voor het onderhouden van HR glas

HR++ Glas onderhouden

Wie zijn woning extra goed wil isoleren, kiest voor HR glas. Zowel HR, HR+ als HR++ glas isoleert uw woning op perfecte wijze, waardoor je flink bespaart op uw energiekosten. Wilt u uw glas goed houden, dan dient u dit echter wel op de juiste wijze te onderhouden. Kwieq legt u in 3 tips uit hoe u uw HR glas op de beste wijze onderhoudt.

Tip 1: onderhoud de draaiende delen

Binnen een raam zijn er draaiende gedeeltes, zodat het raam kan bewegen. Het is belangrijk om deze goed te laten werken, want wanneer deze draaiende mechanismen slecht functioneren kunnen er lekkages in de randafdichting van het HR++ glas ontstaan. Het is belangrijk dat ramen en deuren niet klemmen en soepel draaien. Daarnaast moeten ze goed te sluiten zijn, zonder dat je hierbij moet trekken of duwen. De draaiende mechanismen kun je reinigen met olie, indien ze niet goed werken.

Lees verder