Veel gestelde vragen

Snelle 24 uurs glassservice: 085 500 9966

Niet iedereen weet alles over glas en het zetten ervan. Daarom hebben wij alvast een aantal veelgestelde vragen voor u op een rijtje gezet. Staat uw vraag er niet tussen? Stel dan uw vraag vrijblijvend aan onze ervaren glasspecialisten. Zij staan u graag te woord.

Overzicht

Wat is veiligheidsglas?

Onder veiligheidsglas verstaan we beglazing dat beschermt tegen letsel, doorvallen of beglazing dat ter beveiliging dient.

Hoe werkt zonwerend glas?

Door in een oven metaaloxiden toe te voegen kan glas zonwerend gemaakt worden. Het glas wordt namelijk minder doorzichtig door de metaaloxiden, hierdoor laat het ook minder zonlicht door.

Wat is gehard glas?

Gehard glas is veel sterker dan gewoon glas en het is ook bestand tegen grotere temperatuurverschillen. Als het breekt valt het in kleine korrels uit elkaar, dus je kunt je er niet ernstig aan verwonden.

Kunnen er gaten geboord worden in glas?

Ja, in normaal of gelaagd glas kun je gaten boren. In gehard glas kan dit niet. Het glas is namelijk al gehard en het zou in allemaal scherpe stukjes vallen als je erin gaat boren.

Heeft glas altijd dezelfde kleur?

Nee, glas heeft niet altijd dezelfde kleur. Hier zijn verschillende redenen voor.
Het kleurverschil in het glas kan namelijk optreden, doordat de gebruikte grondstoffen op verschillende plaatsen gewonnen worden. Ook kan het komen door de folies, wat tussen het glas zit. Of door verschil in diktes, want hoe dikker het glas is, hoe donkerder de kleur is. Of het kan komen door later aangebrachte coatings op het glas.

Wat is gelaagd glas?

Dit bestaat uit minimaal twee glasbladen. Tussen deze glasbladen zit een doorzichtige kunststof folie. Het glas wordt bij elkaar gehouden door de folie, wanneer er sprake is van een breuk in het glas.
Hierdoor ontstaan er dus geen scherven en kunt u zich hier niet aan verwonden.

Wat is de oorzaak van condensvorming aan de binnenzijde?

Condensvorming aan de binnenkant van het glas ontstaat bij enkele beglazing. Het vocht wat binnenshuis aanwezig is condenseert hierbij op de koude glasruit. Dit kunt u voorkomen door goed te ventileren, door bijvoorbeeld het raam open te zetten of door middel van ventilatieroosters.

Wat is de oorzaak van condensvorming aan de buitenzijde?

Vocht aan de buitenzijde komt ook voor, voornamelijk bij HR-beglazing. Doordat de HR-beglazing goed isoleert is de binnenzijde van het raam warm en blijft de buitenzijde koud. Het vocht wat dan van buitenaf komt slaat toe aan de buitenkant van het raam. Dit gebeurt vaak in de ochtend.

Kan ik krassen in het raam verwijderen?

Het is niet aan te bevelen om een kras zelf te verwijderen. Dit kunt u beter overlaten aan een deskundig bedrijf, zij kunnen dit verwijderen of verminderen door het glas te polijsten.

Mag er folie geplakt worden op isolerend dubbel glas?

Er zijn erg veel soorten folie verkrijgbaar die op (isolatie)glas kunnen worden aangebracht. Elke folie heeft een ander eigenschap. Het is aanbrengen van folie is dan ook niet zonder risico. Door warmte absorberende folies kan de kans op een thermische breuk namelijk toenemen. Hierdoor zit er dan geen garantie meer op het glas.

Wat is een thermische breuk?

Een thermische breuk kan ontstaan door temperatuurverschillen in het glas. Door temperatuurverschillen komt er spanning in het glas waardoor het glas kan breken. Een thermische breuk kun je herkennen aan één breuklijn die loodrecht die loodrecht aan de rand van het glas begint en grillig doorloopt.

Wat is de glasmaat?

U moet uitgaan van de sponningmaat als u bijvoorbeeld een ruit in een nieuw kozijn wilt plaatsen. Meet eerst de sponningmaat. Door hiervan in breedte en in hoogte 1 cm af te trekken, komt u tot de glasmaat.

Wat is de dagmaat?

Als u bestaand glas door nieuw glas wilt vervangen, dan moet u uitgaan van de dagmaat. Dit is de maat tussen de kozijnbalken. Door bij de breedte en de hoogte van het glas, 24 millimeter op te tellen, komt u tot de glasmaat.


Terug naar het overzicht

Uw bedrijf op Kwieq.nl?

U bent als glaszetter op zoek naar nieuwe klanten? Wij brengen ze met u in contact! Zullen we vrijblijvend kennismaken?