Stappenplan voor glas zetten

Stappenplan glas zetten

Glas zetten is een secure klus, die u het beste kunt overlaten aan een professional. Bent u echter een ervaren doe-het-zelver en wilt u wel eens weten hoe u uw eigen glas kunt zetten? Kwieq helpt u met een eenvoudig stappenplan, waardoor u gemakkelijk zelf uw glas kunt plaatsen.

Stap 1: glasplaat verwijderen

De allereerste stap die u zet is het verwijderen van de glasplaat. Draag hierbij goede handschoenen van bijvoorbeeld dik leer. Zo voorkomt u dat u uw handen bezeert, waardoor gevaarlijke situaties niet de revue zullen passeren. Zorg vervolgens dat u begint met het weghalen van de grootste stukken. U haalt de latjes die het glas aan de sponning verbinden weg en zorgt ervoor dat de kitrand (aan de buiten- en binnenzijde van de sponning) adequaat wordt verwijderd. Hiervoor kunt u een scherp stanleymes gebruiken.

Na het verwijderen van de kit kunt u met een scherp plamuurmes onder het latje gaan en lat na lat losmaken. Hierna haalt u de kleine glasrestanten uit de sponning, wat u doet door het glas stevig vast te houden en het niet te laten schuiven. Na verwijdering van het glas maakt u de sponning schoon met een plamuurmes.

Stap 2: glas opmeten

Vervolgens meet u het glas op. Hierbij is van belang dat u aan de binnenkant van de sponning meet – waar het glas immers ook in geplaatst dient te worden. Zorg ervoor dat u het glas iets kleiner houdt, aangezien de sponning soms niet volledig rechthoekig is. Bij enkel glas moet u denken aan een ‘glasaftrek’ van 5 mm en bij dubbelglas is dit 7 mm.

Stap 3: glas plaatsen

Vervolgens kunt u het glas zelf gaan plaatsen. In dit voorbeeld kiezen we voor dubbelglas, dat goed isoleert. Hierbij heeft u schuimbandjes nodig, die 3 mm dik zijn en kleefbaar zijn aan één kant. Plak ze aan de binnenkant van de sponning en aan de binnenkant van de latjes. Vervolgens zet u het dubbelglas op blokjes van kunststof, waardoor het glas goed verdeeld over de sponning wordt. Zorg ervoor dat de blokjes niet breder zijn dan de glasdikte, want anders zal het latje van glas niet meer passen. Hierna plaatst u de glaslatjes met de zijde van de schuimbandjes tegen het glas en spijkert u ze vast met roestvaste spijkers.

Wat u nu zult zien, is dat u aan zowel de binnen- als buitenkant van de sponning een ruimte heeft van ongeveer 2 mm. Hier kunt u kit aanbrengen, zoals een overschilderbare siliconenkit, die u aanbrengt met een kitspuit. Het is niet erg wanneer de kit wat buiten de sponning komt. Hierna spuit u met een plantenspuit en water-afwasmiddelmix op de kit en verwijdert u deze met een electropijpje met een schuin afgesneden punt. Ook kunt u het verwijderen met een plamuurmes inclusief licht afgeronde hoek. Strijk het geheel glas met uw vingertop en voilà: u heeft uw eigen dubbelglasraam gezet!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *